آخرین مطالب

/هوش مصنوعی و جایگاه آن در ایران/

اثری از پروژه‌های نهادهای دولتی نیست/بازار کار هوش مصنوعی خوب است استخدامی - کارآفرینان وکارآفرینی

اثری از پروژه‌های نهادهای دولتی نیست/بازار کار هوش مصنوعی خوب است

  بزرگنمایی:
حرف مشترک تعدادی از دانشجویان هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی شریف این است که خبری از سفارش پروژه از سوی نهادهای دولتی نیست، فضای اشتغال مناسب است و از سطح آموزش دروس این گرایش در دانشگاه شریف نسبتا راضی هستند.

به گزارش ایسنا، هوش مصنوعی یکی از گرایش‌های مقطع کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر است. این گرایش که در سال‌های اخیر رغبت زیادی برای تحصیل در آن وجود دارد، موضوع سلسله مصاحبه‌ها و گزارش‌هایی در خبرگزاری دانشجویان ایران بوده است. پس از گفت‌وگو با استادان و فعالان این حوزه از دانشگاه‌های صنعتی شریف، تهران و امیرکبیر این بار بر آن شدیم تا از دریچه نگاه دانشجویان، هوش مصنوعی را بررسی کنیم.

اولین برخورد با دانشکده مهندسی کامپیوتر شریف، رو به رو شدن با یک لابی شلوغ است که تعداد زیادی از دانشجویان با لپ تاپی اطراف میزهای آن نشسته‌اند و احتمالا مشغول کد زدن هستند. آزمایشگاه‌های کامپیوتری در طبقات بالا مستقر هستند و آن جاست که می‌شود دانشجویان مقطع ارشد و دکتری هوش مصنوعی را پیدا کرد تا از فرصت‌ها و چالش‌های این گرایش تحصیلی بگویند.

یکی از دانشجویانی که به تازگی مقطع ارشد خود را به پایان برده، می‌گوید: بازار کار هوش مصنوعی در ایران خوب است و بسیاری از شرکت‌های بزرگ و مشهور به متخصص هوش مصنوعی نیاز دارند.

این دانشجو درباره استفاده نهادهای دولتی از متخصصان هوش مصنوعی، می‌گوید: من نشنیده‌ام که نهادهای دولتی هم از فارغ‌التحصیلان این حوزه بهره بگیرند. بچه‌های دانشگاه ما بیشتر به سمت اشتغال در بخش خصوصی متمایلند.

وی در ادامه صحبت‌هایش به چالش‌هایی که در زمینه پژوهش در حوزه هوش مصنوعی با آن‌ها روبرو می‌شود اشاره می کند و می‌افزاید: چالش سخت‌افزاری در پژوهش تاحدودی وجود دارد؛ مثلا کارهایی که در زمینه شبکه عصبی انجام می‌شود، به کارت های گرافیکی نیاز دارد که در دانشکده به تعداد محدودی وجود دارند؛ یعنی گاهی که به تعداد زیادی کارت گرافیکی نیاز داریم، در دسترس نیست.

این دانشجو ادامه می‌دهد: استادهای ما در دانشکده خیلی کم به کنفرانس‌های بین‌المللی می‌روند، چون هم در بودجه محدودیت وجود دارد و هم گرفتن ویزا سخت است. استادانی که به کنفرانس‌های بین‌المللی می‌روند، می‌توانند از موضوعات روز آگاه شوند و بدانند چه مباحثی اهمیت بیشتری دارد. فعالیت خوبی بین استادان و دانشجویان هوش مصنوعی و فعالان حوزه سلامت وجود دارد و با مؤسساتی مانند پژوهشگاه رویان و دانشگاه‌های علوم پزشکی کار کرده‌اند. آزمایشگاه‌های استادان دیگری هم هستند که دانشجویان آن‌ها وارد کاربرد هوش مصنوعی در اقتصاد شده‌اند.

یکی دیگر از افرادی که به تازگی از مقطع کارشناسی ارشد فارغ‌التحصیل شده، می‌گوید: یکی از چالش‌های حوزه پژوهش در هوش مصنوعی این است که پژوهش‌ها کاربرد ندارند و وقتی پژوهشی قرار است انجام شود، در ارتباطات بین‌المللی آن، دشواری وجود دارد. دانشگاه شریف به تازگی تحریم شده و این تعامل با خارج از کشور سخت‌تر شده است. از آن جایی که ارتباط موثری بین دانشگاه و صنعت وجود ندارد و دانشگاه نمی‌تواند مشکل صنعت را حل کند، پول زیادی هم در پژوهش وجود ندارد. یکی دیگر از مشکلات در این حوزه این است که ارتباط بین مهندسان هوش مصنوعی با فعالان حوزه‌های دیگر مثل علوم انسانی و پزشکی سخت شکل می‌گیرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره سطح آموزش هوش مصنوعی در دانشگاه صنعتی شریف، می‌گوید: خوب است، اما نیاز به بهتر شدن دارد؛ از سوی دیگر یادگیری هوش مصنوعی الزاما نیاز به استاد ندارد و تا دلتان بخواهد برنامه‌های آموزشی آنلاین برای یادگیری آن وجود دارد.

این دانشجو درباره بازار کار این گرایش می‌گوید: کلا بازار کار رو به رشدی دارد و الان هم موقعیت‌های شغلی خوبی وجود دارد، اما به نظر من می‌تواند بهتر هم بشود. بچه‌ها کلا زیاد به فکر "اپلای" هستند، اما به نظر من، این تمایل کمی تحت تاثیر جو است.

یکی دیگر از دانشجویانی که ترم یک کارشناسی ارشد است، می‌گوید: بین گرایش‌های مختلف مهندسی کامپیوتر، تقریبا پرطرفدارترین گرایش، هوش مصنوعی است. البته نرم‌افزار و الگوریتم هم علاقه‌مندان خاص خود را دارد؛ اما معمولا داوطلبانی که رتبه بهتری کسب می‌کنند و بخواهند وقت بیشتری برای درس بگذارند، هوش مصنوعی را انتخاب می‌کنند. افرادی که گرایش نرم‌افزار را انتخاب می‌کنند، معمولا می‌توانند در کنار درس خواندن، وارد بازار کار هم بشوند.

وی آموزش هوش مصنوعی در دانشگاه شریف را خوب توصیف می‌کند و ادامه می‌دهد: حتی در دانشگاه شریف بعضی از درس‌ها نسبت به دانشگاه‌های برتر در هوش مصنوعی بهتر ارائه می‌شود. در ایران هم دانشگاه شریف به نسبت بقیه دانشگاه‌ها در هوش مصنوعی بهتر است. در دانشکده کامپیوتر برخی فضاها برای ارتباط با متخصصان حوزه‌های دیگر ایجاد شده است و کارهای مرتبط بین هوش و علوم زیستی در دانشگاه شریف در حال انجام است. در کل، شاید بتوان گفت دانشگاه تهران در حوزه فعالیت‌های بین‌رشته‌ای بهتر باشد. مثلا دانشگاه شریف در زمینه کاربرد هوش مصنوعی در ژنتیک قوی کار می‌کند و دانشگاه تهران در حوزه رباتیک بهتر عمل می‌کند.

این دانشجوی دانشگاه شریف با بیان این که به طور کلی ارتباط دانشگاه‌های ایران با صنایع خیلی ضعیف است، می‌گوید: صنایع خصوصی هزینه برخی از پروژه‌های هوش مصنوعی را پرداخت می‌کنند، اما نهادهای دولتی تا جایی که من اطلاع دارم، در حوزه هوش مصنوعی با دانشگاه ارتباطی ندارند. البته این موضوع طبیعی است؛ چرا که کلا دغدغه‌ای برای بهبود سیستم‌های خود ندارند. در سازمان‌ها دغدغه‌ای برای حل مسئله ندارند. اخیرا ما پیگیر ارتباط با یکی از نهادهای دولتی برای ارائه یک سرویس خاص به آن‌ها بودیم؛ اما توجیه کردن آن‌ها برای این که متوجه شوند استفاده از یک محصول بازده مجموعه را بالا می‌برد، بسیار سخت است.

این دانشجوی هوش مصنوعی درباره مشکلات سخت‌افزاری فعالیت در هوش مصنوعی، می‌گوید: فعالیت‌هایی که داخل ایران در حوزه هوش مصنوعی انجام می‌شود، خیلی تحت‌تاثیر تحریم‌ها نیست. این که دانشگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها بودجه زیادی ندارند، بر تامین سخت‌افزار بیشتر تاثیر می‌گذارد. یکی از مشکلاتی که وجود دارد، این است که پروژه‌های آزمایشگاه در راستای ارائه مقاله است و مشکل صنعت را حل نمی‌کند؛ بنابراین صنایع هم در دانشگاه سرمایه‌گذاری نمی‌کنند و دانشگاه صرفا به بودجه دولت وابسته می‌ماند. بیشتر مشکلات به دلیل مسائل اقتصادی و کمبود بودجه است؛ وگرنه از آن جایی که کارهای حساسی مثل فعالیت‌های مرتبط با هسته‌ای انجام نمی‌شود، تحریم‌ها تاثیر زیادی ندارد.

در ادامه گفت‌و گو با دانشجویان هوش مصنوعی، یکی از دانشجویانی که در مقطع دکتری این رشته تحصیل می‌کند، درباره اشتغال در این حوزه می‌گوید: من وارد بازار کار نشده‌ام، اما فکر می‌کنم این رشته موقعیت‌های شغلی خوبی دارد و احتمالا بیشتر هم خواهد شد.

این دانشجو درباره سطح آموزش می‌گوید: برخی از درس‌های آنلاین بهتر از درس‌های دانشکده است. مفاهیم جدیدی در بعضی از درس‌های آنلاین بیان می‌شود که چند سال زمان می‌برد تا وارد درس‌های دانشکده شود. برخی از درس‌های اصلی ما درس‌هایی هستند که تاریخ انقضای آن‌ها گذشته است یا مثلا برخی متدهایی که ارائه می‌شود، قدیمی است.

این دانشجو در پاسخ به سوالی درباره ارتباطات بین رشته‌ای در حوزه هوش مصنوعی و همکاری‌ نهادهای دولتی با دانشجویان هوش مصنوعی، می‌گوید: آزمایشگاهی که من در آن فعالیت می‌کنم، ارتباط خوبی با استادان حوزه پزشکی دارد؛ اما چون شاید دانشگاه ما صنعتی است، ممکن است ارتباط گرفتن کمی سخت باشد. من تا حالا ندیدم که نهادهای دولتی به دانشگاه پروژه‌ای بدهند.

هر چند از سخنان دانشجویان هوش مصنوعی دانشگاه شریف این طور برمی‌آید که شرایط اشتغال، پژوهش و آموزش این رشته نسبت به سایر رشته‌ها وضعیت بهتری دارد، اما صرف‌نظر از نقش حمایتی دولت‌ها، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه می‌تواند عامل مهمی جهت بهبود وضعیت پژوهش و تامین سخت‌افزارهای موردنیاز این رشته باشد.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

روز ملی جمعیت به پیشنهاد سازمان ثبت احوال کشور

68 سال میانگین سن فوت شدگان استان یزد در سال 14٠2

آقای ابوالفضل تاج آبادی بعنوان مربی تیم فوتبال کوهسارتهران انتخاب گردید

ابوالفضل تاج آبادی به عنوان مربی جوانان تیم فوتبال کوهسارتهران انتخاب گردید

ابوالفضل تاج آبادی بعنوان مربی جوانان تیم فوتبال کوهسارتهران انتخاب گردید

صنایع‌دستی مردمی‌ترین مشارکت در اقتصاد است

افزایش سواد میراثی جامعه و آگاهی رسانی عمومی و کمک به ارتقاء هویت ملی است

اکنون سه هزار و 500 شبکه فیبر نوری در استان اجرا شده است

باید همگرایی و هم افزایی و همجوشی در صنایع دستی باشد

جشن بزرگ خانوادگی استادان دانشگاه یزد

اعطای «زمین و تسهیلات» یزدی‌ها را تشویق به ازدواج و فرزندآوری نکرد

کسب رتبه برتر روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه ای یزد

توزیع بیش از 870 تن بذور گندم و جو در سال 1402

پیام تبریک مدیرعامل آبفای استان یزد به مناسبت روز ملی ارتباطات و روابط عمومی

اسناد مرتبط با مفاخر استان به درستی صیانت شود

نمایشگاه سراسری صنایع دستی با حضور 30 استان در یزد برگزار شد

تعدادزائران یک هزار و 387 نفر مردان و یک هزار و 743نفر بانوان خواهد بود

درمان در قالب برنامه ها و پروژه های طرح تحول نظام سلامت دراستان شکل گرفته است

سرمایه گزاری خصوصی در حوزه انرزی های تجدید پذیر نیز بسیار خوب بوده است

ورود خادمین حرم مطهر رضوی به دارالعباده وهفدهمین جشنواره مردمی زیر سایه خورشید یزد

تعیین تکلیف رینگ شهری یزد بعد از 25 سال

توزیع کودهای یارانه ای در یزد بر اساس الگوی کشت

لزوم بر هزینه‌کرد اعتبار در چارچوب برنامه‌های توسعه‌ای استان

توان شرکتهای دانش بنیان، خلاق و فناورافزایش تولیدات

خدمات پس از فروش لوازم خانگی و یدکی خودرواجباری است

حدود 16 هزار نفر از بخش مرکزی و 12 روستا آب شرب پایدار خوردار می شوند.

حمایت از حفظ محیط زیست

پلمپ دو واحد شن و ماسه در یزد

تفکیک زباله از مبدابا استفاده از ظرفیت دانش بنیان

جشنواره زیر سایه خورشید برای هفدهمین سال، در ایام دهه کرامت با حضور خدام امام هشتم(ع) دراستان یزد برگزار می شود

فرهنگ سازی در زمینه اسناد بسیار ضروری است

20 دوره آموزشی تخصصی در حوادث جاده، برای امدادگران و نجاتگران فعال جمعیت هلال احمر شهرستان یزد

جایگاه دانشگاه یزد در رتبه‌بندی 2024 تایمز آسیا

اولین پایانه گیاهان دارویی در یزد

استقبال بیش از 59 هزار دانش آموز یزدی از طرح ملی نجات آب

ساخت فرهنگسرای اندیشه غدیر مهمترین اقدام شهرداری حمیدیا در سال گذشته با اعتبار اولیه 26 میلیارد تومان

درخواست مردمی برای ورود دادستان کل به موضوع جاده یزد طبس

به شایعات حوزه هواشناسی توجه نکنید

تجلیل از 320 نفر از برترین‌های رشته های مختلف استان در حوزه تعلیم و تربیت است

نقش بی بدیل شوراها در عمران و آبادانی کشور وایران اسلامی

استفاده حداکثری از استعدادهای کارگران برای تحقق جهش تولید

دیدارمدیر کل انتقال خون یزد با نماینده بزرگترین حوزه انتخابیه کشور

برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش ویژه رشته شغلی مشاغل کیفیت بخشی

تجهیز 100 درصدی چاه های کشاورزی به کنتور هوشمند

بهترین راه برای حمایت از کارگران اصلاح قانون کاراست

بازدید اعضای شورای راهبری فناوری اطلاعات آبفای خراسان رضوی از آبفای استان یزد

واحد متخلف توزیع عمده قطعات خودرو غیراستاندارد همراه با جعل نشان استاندارد

مسئول جدید بسیج دانشجویی استان یزد معرفی شد

معرفی دو استاد دانشگاه یزد به عنوان استاد نمونه کشوری

نرخ خام ولادت استان یزد در سال 1402برابر با 14/7 در هزار نفر ثبت شده