آخرین مطالب

بیش از 70 درصد «بودجه کشور»صرف پرداخت حقوق و دستمزد میشود!! گزارش - استخدامی - اقتصادی - فرصتهای سرمایه گذاری واموربانکی و وام - حقوقی و قضایی - بانک قوانین ومقررات کسب و کار - کسب وکارهای ایرانی - بانک قوانین ،بخشنامه ها وآیین نامه ها،مصوبات،لوایح - فرهنگی واجتماعی - آموزشی ،فناوری ،تحقیقاتی ،دانشگاهی وپزشکی

بیش از 70 درصد «بودجه کشور»صرف پرداخت حقوق و دستمزد میشود!!

  بزرگنمایی:
یک کارشناس روابط کار بر لزوم انجام تحقیق و پژوهش در حوزه دستمزدها تاکید کرد و گفت: بیش از سه چهارم بودجه کشور سالانه صرف پرداخت دستمزد می شود و عدم تعیین حقوق و دستمزد مکفی، یکی از عوامل موثر در کاهش قدرت خرید است.

تاج پرس

حمید حاج اسماعیلی در گفت وگو با ایسنا، با تاکید بر انجام تحقیق و پژوهش در حوزه دستمزد نیروی کار، اظهار کرد: دبیرخانه شورای عالی کار به طور اختصاصی در حوزه دستمزد باید تحقیق و بررسی و کار پژوهشی داشته باشد، چون یکی از چالش های جدی بازار کار و کاهش بهره وری، مساله دستمزد است. مرکز پژوهش ها نیز هرچند در این زمینه بررسی هایی داشته ولی باید به صورت جدی تر و تخصصی تر به این مساله بپردازد چون دستمزد نه فقط در مورد کارگران بلکه در مورد کارمندان هم حایز اهمیت است.

وی مرکز ملی بهره وری را از جمله سازمان هایی دانست که لازم است در خصوص دستمزد به پژوهش بپردازد و این موضوع را در حوزه بهره وری نیروی انسانی و بهره وری سرمایه مدنظر قرار دهد.

بیش از  70 درصد بودجه صرف پرداخت دستمزد می شود

این کارشناس روابط کار با بیان اینکه بیش از سه چهارم بودجه کشور سالانه صرف پرداخت دستمزد در کشور می شود، اظهار کرد: کاهش قدرت خرید کارگران و کارمندان ناشی از این است که نتوانستیم دستمزد مکفی به آنها پرداخت کنیم و بررسی جامعی برای پرداخت دستمزدها در کشور داشته باشیم. درحال حاضر حقوق و دستمزد بخش عمده و قابل توجهی از بودجه کشور را می بلعد از این رو نخبگان و دانشگاهیان باید به ارزیابی و بررسی در حوزه دستمزدها ورود کنند.

کاهش قدرت خرید ناشی از عدم پرداخت حقوق و دستمزد مکفی است و انجام تحقیق و کارهای پژوهشی در زمینه پرداخت دستمزدها امری ضروری است.

وی مزد منطقه ای را بخشی از کل دستمزد دانست و گفت: مزد منطقه ای یعنی به تناسب هر منطقه به لحاظ جغرافیایی یا صنفی دستمزدهای مختلف پرداخت کنیم.زمانی که دستمزد بررسی می شود همه جوانب مزد منطقه ای، معایب و مزایای اجرای آن، میزان پرداخت و متفاوت بودن آن باید مدنظر قرار گیرد.

این کارشناس روابط کار با اشاره به رایج بودن مزد منطقه ای در کشورهای توسعه یافته، گفت: سالهای سال است که مقوله مزد منطقه ای از زوایا و دیدگاه های مختلف در کشور مطرح می شود از این رو نباید مانع تحقیق و بررسی در خصوص مزد منطقه ای شویم و علاوه بر وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی به صورت کلان باید در بحث مقدمات و زیرساختهای مزد منطقه ای در کشور پژوهشهایی صورت گیرد چرا که در حال حاضر زیرساختهای اجرای مزد منطقه ای فراهم نیست.

چهار شرط برقراری دستمزد منطقه ای در کشور 

حاج اسماعیلی در پاسخ به این پرسش که شروط برقراری مزد منطقه ای در کشور چیست؟ توضیح داد: مقدمه اجرای مزد منطقه ای بخش خصوصی قوی است. متاسفانه هنوز جایگاه بخش خصوصی دراقتصاد پررنگ نیست و نتوانسته ایم تصدیگری های دولتی را کاهش دهیم.کسانی که تصور می کنند مزد منطقه ای بدون شکل گیری بخش خصوصی قابل اجرا است شناختی از این مساله ندارند، چون در کشورهای توسعه یافته مزد منطقه ای بر مبنای شکل گیری بخش خصوصی کاملا فعال در اقتصاد شکل گرفته است پس کسانی که به دنبال برقراری مزد منطقه ای هستند باید به این نکته توجه جدی داشته باشند چون در تعیین دستمزد منطقه ای، به جای دولت، بخش خصوصی، صنوف و تشکلهای کارگری و کارفرمایی در مذاکرات نقش دارند.

استقرار نظام اقتصادی تولید محور به جای خدماتی، شکل گیری بخش خصوصی قوی،  تعادل و توازن در عرضه و تقاضا و ثبات بازار کار چهار شرط برقراری و اجرای نظام دستمزد منطقه ای است.

 این کارشناس روابط کار دومین عامل در برقراری مزد منطقه ای را ایجاد اقتصاد تولیدی دانست و گفت: بازار کار کشور باید به سمت کارهای تولیدی برود و اقتصاد کشور از حالت خدماتی به سمت کارهای مولد و تولیدی حرکت کند تا دستمزد منطقه ای قابلیت اجرا داشته باشد.

وی ثبات بازار کار را سومین عامل دانست و گفت: این مساله شرط جدی در برقراری مزد منطقه ای است چون بازار کار باید شرایط طبیعی داشته باشد و مشکلی به لحاظ اشتغال و بیکاری در کشور نداشته باشیم ولی وقتی حال اقتصاد طبیعی نیست و مواجه هستیم با افرادی که عمدتا دنبال کار هستند، طرح چنین موضوعی بیشتر یک بحث حاشیه ای است.

لزوم برقراری توازن و تعادل و ثبات بازار کار کشور

حاج اسماعیلی بر لزوم توازن و تعادل در بازار کار به عنوان عامل چهارم تاکید و خاطرنشان کرد: برای آنکه بنگاهها و بخش خصوصی بتوانند نقش آفرینی کنند عرضه و تقاضا در نیروی کار باید متوازن و متعادل باشد.حتی در عرضه و فروش اجناس نیاز به تعادل داریم اگر غیر از این باشد و مزد منطقه ای را اجرا کنیم عده ای حاضرند حتی به خاطر 100 هزار تومان کار کنند چون نرخ بیکاری بالا است و هزینه های زندگی بالا رفته و برای تصدی یک شغل رقابت تنگاتنگی وجود دارد است.

این کارشناس روابط کار در پایان با بیان اینکه منطقه ای شدن دستمزدها، حداقل مزد را تحت تاثیر قرار نمی دهد، گفت: اگر در مزد منطقه ای حداقل دستمزد را حذف کنیم به معنی نادیده گرفتن ماده 41 قانون کار است. برخی تصور می کنند منظور از مزد منطقه ای این است که در برخی مناطق مزد کمتری بدهیم در حالی همه کشورها حداقل مزدی تعریف کرده اند و پایین تر از آن نمی توان مزد پرداخت. دستمزدی که به عنوان مزد پایه قرار می گیرد باید تامین کننده نیازهای اولیه و ضروری زندگی نیروی کار باشد در حالی که دستمزد منطقه ای فراتر از مزد حداقلی است.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

صادرکنندگان یزدی در 11 ماهه سالجاری بیش از 1 میلیارد دلارکالا از گمرکات کشور صادرکردند

در مناطق عادی باید از کولرهای آبی پربازده استفاده شود

درمان سرطان در ایران همپای دنیا

فعالیت‌های فرهنگی دانشجویی جهت تحول در فضای دانشگاه دنبال می ‎شود

فرهنگ و رفتارهای ترافیکی رانندگی در جریان سفرهای نوروزی اجرایی می‌شود

بیش از 400 نفر ناظر از دستگاه‌های مختلف در طرح نظارت نوروزی فعال هستند

عدم رعایت خالص فروشی شیرینی، کم فروشی تلقی می شود

ارزیابان، سفیران ارتقای کیفیت و بهره‌وری برای خدمت‌رسانی بهتر به مردم شریف استان باشند

عدم رعایت خالص فروشی شیرینی، کم فروشی تلقی می شود

اطلاعیه اداره کل انتقال خون استان یزد

کتابخانه مرکزی یزد سرمایه بزرگی برای مردم این شهر است اکو

برنامه های متنوع فرهنگی با استقبال ویژه اعضای وفاداربرگزار می شود

حضور بی‌نظیر جوانان و مردم در انتخابات، نقطه عطف،حماسه ماندگار

هدف حمایت مضاعف از سبد غذایی خانوارهای یارانه بگیر

عملیات اجرایی بوستان 57 هکتاری زندگی در یزد

نهضت مردمی، تولید و کشت 15 میلیون درخت

توقیف کامیون حامل دام قاچاق

کشف موادمخدر با کار مشترک اطلاعاتی

یازدهمین کنفرانس انرژی‌های تجدیدپذیر و تولید پراکنده ایران در دانشگاه یزد

مشارکت 50.5 درصد مردم یزددرانتخابات

قدردانی فرمانده سپاه الغدیر یزد از حضور غیرتمندانه و آگاهانه‌ی مردم دارالعباده

کسب مقام اول تیم تنیس روی میز پسران دانشگاه یزد

اجرای پروژه فیبر نوری در استان یزد گامی بلند در توسعه‌ی ارتباطات

رشد 130 درصدی صدور اسناد مالکیت در استان یزد

رشد 130 درصدی صدور اسناد مالکیت در استان یزد

حضور پرشور مردم در شعب اخذ رای ،حماسه‌ای دیگر

باخرید ون دلیکامدل86اشتغال ودرآمدبالای 50میلیونی را برای خودتضمین نمایید

فروش اقساطی باشرایط عالی خودروجک جی 4اتومات مدل403

امحاء مخازن CNG غیراستاندارد خودرویی

هرگونه تعرفه‌گذاری جدید و افزایش تعرفه کالا و خدمات در استان با مجوز رصدخانه تورم استان

کلنگ احداث 1000 واحد خوابگاه متاهلین دانشگاه یزد:

ضرورت توجه به بخش گردشگری به عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی استان

کسب مقام دوم تیم فوتبال جوانان نابینایان استان یزد در مسابقات کشوری

خیرین از مهم‌ترین ظرفیت‌های کشور است

آزمون‌های ارشد و دکترای ورودی سال 1403 در دانشگاه یزد برگزار می‌شود

انتقاد دکتر محمد صالح جوکار از بی‌تدبیری در اجرای «طرح فجرانه کالابرگ»

حفظ امنیت کشورباحضورپرشورمردم پای صندوق رای

یازدهمین جشنواره ملی رویش با حضور وزیر علوم در دانشگاه یزد برگزار خواهد شد

نقش کشاورزان در ایجاد امنیت غذایی بسیار حیاتی است

اعزام فوتبالیست های نابینای یزدی به مسابقات کشوری

بهره‌برداری و کلنگ‌زنی چندین طرح و پروژه شهرستان

تعداد مراکز عرضه سوخت استان یزد به یکصد و سیزده جایگاه رسید

بیش از 220برنامه فرهنگی در کتابخانه های عمومی سراسر استان یزد اجرا می شود

پنجمین دوره مسابقات رباتیک دانش آموزی پایان یافت

شرکت تعاونی مرغداران بامداد شهرستان تفت به عنوان یکی از شرکت های موفق استان یزد معرفی شد

برگزاری 75 نشست بصیرتی ویژه انتخابات در استان یزد

آغاز عملیات آماده‌سازی اراضی طرح نهضت ملی مسکن دانشگاه یزد

111 اثر از گروه‎های سرود کشور توسط دبیرخانه جشنواره دریافت ،27 اجرای زنده، 33 سرود تولیدی و 24 نماهنگ تولیدی توسط دبیرخانه پذیرفته شده است

اجرای عملیات پروژه بالغ بر 85 میلیارد تومانی یکی از طرح های سند یزد نوین است

بانوان فعال رسانه ای ایران کنشگران مهم درعرصه‌های مختلف هستند